10.7 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Amorteala mainilor si tiuitul urechilor. Ce afectiune se ascunde in spatele acestor simptome

Amorteala mainilor, ameteala si tiuitul urechilor pot semnala existenta unei afectiuni grave a coloanei vertebrale, declara Dr. Iulia Belc.

De vina pentru toate acestea poate fi compresia radacinilor nervoase sau a maduvei spinarii, ca urmare a unor perioade stresante, a pozitiei deficitare sau a unor traumatisme.

Durerea cervicala este o experienta obisnuita, atat la persoane tinere, cat si la cele trecute de 40 de ani si, de cele mai multe ori, cei care se confrunta cu ea sunt tentati sa-si puna singuri diagnosticul: spondiloza cervicala, cu toate ca aceasta nu este singura cauza care determina suferinta la acest nivel.

Starea de incordare permanenta, stresul, anxietatea, depresia, pozitiile monotone, expunerea la aer conditionat sunt cateva din cauzele care induc o tensiune musculara crescuta la nivelul cefei si umerilor, determinand asa numitul sindrom miofascial sau reumatism articular, al partilor moi. Acesta este incriminat cel mai frecvent ca unic motiv de durere in cazul persoanelor tinere sau, ca sindrom de acompaniament, in cazul celor trecute de 40-50 de ani, la care motivul principal este spondiloza cervicala.

Potrivit specialistilor, majoritatea oamenilor sunt tentati sa creada ca spondiloza este afectiunea specifica a coloanei cervicale, desi acest proces degenerativ cronic, care afecteaza corpurile vertebrale, articulatiile si discurile intervertebrale, radacinile nervoase sau maduva spinarii, se poate localiza atat la nivel cervical, cat si dorsal sau lombar.

Iata mai jos care sunt principalele semne ale bolii:

Evolutia bolii poate fi muta, silentioasa sau zgomotoasa; pot sa apara pusee de blocaj, redoare, cu limitarea mobilitatii cervicale, cu dureri de cap, sau de ceafa, care iradiaza spre umeri sau membrul superior, insotite de furnicaturi, amorteli sau, mai grav scaderea fortei musculare. In cazul proceselor grave, care determina compresie medulara se poate instala deficit motor si la nivelul membrelor inferioare si afectarea sfincterelor (anal si vezical).

Alte fenomene care pot aparea din cauza problemelor coloanei cervical sunt: ametelile favorizate de miscarile bruste sau de hiperextensia cefei, sesizarea ”musculitelor” in fata ochilor (fosfene), sau a zgomotelor in urechi (acufene).

Tratament:

Tratamentul este medicamentos (anti-inflamatoare, antialgice, decontracturante, trofice de cartilaj) si kinetoterapie. Imobilizarile cervicale in scopul reducerii compresiei radiculare, se realizeaza cu ajutorul ortezelor sau colarelor cervicale. Cele mai folosite sunt colarele din buret, cu o scobitura pe fata anterioara si mai inalte posterior, pentru a impiedica o hiperextensie cervicala. Acestea se utilizeaza numai pe perioada zilei, in special la cei care mentin pozitii monotone (privit indelungat la monitor PC, TV, calatorii cu trenul, masina sau avionul).

Procedurile de fizioterapie (electroterapie, diatermie, magnetoterapie) pot ameliora durerile si contracturile musculare. De asemenea, kinetoterapia are si ea rolul de a mentine tonusul si echilibrul muscular cervical si al centurii scapulo-humerale, supletea articulara si musculara si de a creste rezistenta la efort si capacitatea respiratorie.

Metode de prevenire:

Pentru prevenirea complicatiilor este bine sa evitam miscarile cervicale bruste, hiperextensia cervicala prelungita si exercitiile cu impact important asupra coloanei vertebrale, cum sunt sariturile si alergarile. ”Mai mult, se recomanda efectuarea zilnica a unui set de exercitii menite sa mentina mobilitatea cervicala ori tonusul muscular, precum si evitarea pozitiilor monotone. Daca dimineata, exista o redoare importanta se poate face un dus cald, care poate ameliora durerea. Trebuie retinut insa, ca pondiloza este un proces cronic, lent evolutiv, pe care nu-l putem stopa, dar caruia ii putem ameliora manifestarile si ii putem preveni complicatiile.

Vezi si:

Fosforul natural. De ce este important pentru sananatea noastra

Sursa: Bio Ortoclinic

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole