Alimente care contin fosfor

fosfor

Este bine de stiut ca plantele au tendinta de a concentra fosforul in seminte, iar calciul in frunze. Fosforul se afla sub forma de acid fitic. Concentratia lui in coaja si embrion este de 10-20 de ori mai mare decat in miez. 

Cu cat alimentele sunt mai bogate in acid fitic, cu atat e mai crescuta actiunea de extragerea a Fe si Ca de la absorbtie. Fosforul este un tampon acid-baza, care ajuta la formarea glicogenului hepatic. Necesarul zilnic de P este intre 800 si 1200 mg.

Fosforul ajuta in marirea energiei nervoase, intelectuale si sexuale. Participa la metabolismul glucidelor, grasimilor si la transportul de energie. Intra in compozitia oaselor si a dintilor. Este unul din constituentii acizilor nucleici implicati in sinteza proteinelor si in transmiterea caracterelor ereditare. Fosforul se afla in fiecare tesut, fiind un trofic al oaselor. Ca si fierul, fosforul nu poate fi folosit in organism decat cu ajutorul calciului.

In combinatie cu Ca, P ajuta la constructia intregului organism, fiind folosit de nervi si muschi in mod deosebit. Intervine in toate functiunile organismului, iar absorbtia sa poate fi impiedicata de cantitati excesive de calciu. Participa, de asemenea, la formarea osoasa si sangvina si controleaza functionarea sexuala, intelectuala si nervoasa.

Iata alimente care contin fosfor:

  • migdale (450 mg),
  • nuci (439 mg),
  • alune (355 mg),
  • catina (198 mg),
  • castane (90-190 mg),
  • smochine uscate (105 mg),
  • patrunjel radacina, mazare, conopida, pastarnac, fasole verde, varza, cicoare, sparanghel, urzici, cereale, usturoi, telina, morcov, ceapa, papadie, polen, zmeura (44 mg),
  • caise (36 mg),
  • coacaze negre (34 mg),
  • coacaze rosii (32 mg),
  • smochine proaspete (32 mg),
  • banane (29 mg),
  • cirese (26-31 mg),
  • fragi (27 mg),
  • macese, visine (25 mg),
  • mure (24 mg),
  • prune, corcoduse, portocale, capsuni (23 mg),
  • afine (13 mg),
  • germeni de grau, praz, rosii, struguri.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.