12.4 C
București
vineri, martie 1, 2024

Afectiuni intestinale. Cauze, simptome si tratament cu plante medicinale

Boala inflamatorie intestinala reprezinta un grup de afectiuni ale sistemului digestiv, care au inflamatia ca principal simptom.

Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt:

  • colita ulceroasa (se manifesta la nivelul intestinului gros)
  • boala Crohn (implica orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus, dar frecvent se manifesta in zona intestinului subtire sau a colonului)

Cauze

Se pare ca un rol important in aparitia bolilor inflamatorii il joaca sistemul imunitar si de ereditate. Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestor boli este istoricul familial pozitiv. In aparitia bolilor inflamatorii intestinale sunt implicati si alti factori de mediu precum cei infectiosi, factori genetici, factori autoimuni, dar si unele obiceiuri si comportamente alimentare nocive.

Simptome

Simptomele pot varia de la usoare pana la severe si, in general, depind de partea tractului intestinal afectata. Acestea pot fi:

  • dureri abdominale
  • incontinenta fecala
  • febra
  • scaderea apetitului alimentar
  • anemie

Tratament

Tratamentul este atat dietetic si medical, cat si chirurgical, in cazul aparitiei complicatiilor. Mai jos va vom arata ce plante medicinale sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor:

Tataneasa – infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, obligatoriu dupa fiecare masa. Se foloseste in afectiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este una dintre plantele cu actiune cicatrizanta.

Revent – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, cu inghitituri mici eventual dupa mese. Este un bun laxativ.

Varza – se pun foi de varza proaspata sub forma de cataplasma de mai multe ori pe zi. Intern se poate consuma si suc de varza proaspat foarte indicat impreuna cu suc de cartofi sau de morcovi si alte legume sa se consume zilnic.

Cartof – se indica folosirea sucului de cartofi, cate 100 ml de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor. Este unul dintre sucurile care asigura o cicatrizare destul de rapida si se poate amesteca cu suc de varza si morcovi, in acest caz fiind mai eficient.

Afin – infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, obligatoriu dupa fiecare masa. Se foloseste in afectiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic.

Aloe vera – se taie dintr-o frunza circa 1 centimetru, se piseaza si se amesteca cu miere dandu-se cu 15 minute inainte de cele 3 mese. Ajuta la cicatrizarea ranilor din intestine. De asemenea este laxativa.

Brad – se poate folosi cetina, ramuri tinere sau mugurii. Se maruntesc bine. Se pun 1 lingura la 500 ml apa si se fierb pana scade apa la jumatate, apoi se strecoara. Intern se va consuma 2-3 cani cu inghitituri mici pe zi si extern se pune compresa aplicata calda local. Se poate folosi si rasina aplicata pe un pansament si aplicata local de 2 ori pe zi si lasata in functie de toleranta individuala.

Morcov – se foloseste mai ales sucul de morcovi obtinut din radacina. Se ia cate 150-200 ml de 3 ori pe zi, pentru efectul cicatrizant care-l are datorita provitaminei A.

Orez – se indica sa fie folosit fiert pentru efectul de vindecare al diareei.

Praz – se indica folosirea acestuia pentru stimularea secretiilor in cazul in care se consuma crud sau pentru efectul antibiotic si de stimulare a poftei de mancare. Fiert este un calmant si un bun laxativ care se poate folosi perioade lungi de timp.

Anason – 1 lingurita de seminte se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se indica folosirea in cazurile in care se doreste o mai usoara eliminare a reziduurilor din intestine.

Angelica – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, cu inghitituri mici eventual dupa mese.

Brustur – Se pun 1 lingura la 500 ml apa si se fierb pana scade apa la jumatate, apoi se strecoara. Intern se va consuma 2-3 cani cu inghitituri mici pe zi si extern se pune compresa aplicata calda local. Exista in plafare creme de brustur care se pot aplica si ele in strat subtire, de 2-3 ori pe zi.

Mar – Daca aveti: enterita, enterocolita, diaree, dizenterie, gastrita, constipatie mancati mere. In intestinul inflamat, marul se comporta ca un burete. Fructul se umfla, captuseste mucoasa si absoarbe produsele toxice, care se elimina apoi prin scaun. Actiunea curativa a marului este sporita de fermentii antiinflamatori si astringenti. Se pot folosi sub forma de cura zilnica. Un mar mancat dimineata este un depurativ. Marul mancat seara este insa cu un efect garantat laxativ, putand fi folosit de oricine.

Matreata bradului – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, cu inghitituri mici eventual dupa mese. Se indica pentru efectul antibiotic.

Atentie!! Complicatiile care pot aparea in evolutia bolilor inflamatorii intestinale, in cazul tratamentului incorect sau inadecvat sunt fistule si fisuri anale, stricturi si ulceratii intestinale pana la obstructie intestinala cu peritonita septica, cancer de malnutritie.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole