10.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

8 preparate cu usturoi. Leacuri usor de preparat si foarte eficiente in diverse afectiuni

In medicina populara, usturoiul este considerat un adevarat medicament datorita continutului bogat de vitamine si substante minerale. S-a dovedit faptul ca usturoiului, in combinatie cu alte produse naturale, este benefic in prevenirea si ameliorarea a numeroase afectiuni. Iata mai jos cateva preparate cu usturoi pentru diferite afectiuni:

Preparate cu usturoi – tinctura, ulei si sirop

1.Tinctura de usturoi

-Tinctura de usturoi cu miere. Acest leac este considerat un tonic al sistemului nervos si vascular, fiind recomandat  in bolile de nervi de tip astenic si in tulburarile circulatorii; chiar si in hipertensiunea arteriala. Pentru a o prepara, ai nevoie de: 250 g usturoi, 100 ml spirt alb si 100 g miere. Usturoiul se curata si se piseaza intr-o piulita sau mojar (nu de metal), dupa care se trece intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita, se adauga alcoolul si mierea si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa sa se macereze timp de 1 saptamana intr-un loc uscat, racoros si intunecat.

Se iau cate 1-3 picaturi o data sau de trei ori pe zi inaintea meselor principale, in mod progresiv si apoi regresiv, timp de 1 luna (se incepe cu o picatura pe zi, se ajunge la 10, se mentine doza timp de 10 zile, apoi se scade din nou pana la o picatura). Acesta se poate pastra cel putin o luna.

-Pentru afectiunile pulmonare, se prepara tinctura din 40 g de usturoi si 100 ml de tuica. Se beau cate 10 picaturi, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Pentru curatirea vaselor de sange se administreaza cate 5 picaturi de tinctura, diluate cu o lingura de apa rece, de 3 ori pe zi, inainte de masa.

2.Uleiul de usturoi

Acesta se foloseste pentru tratarea proceselor inflamatorii din gura, urechi si nas, a spasmelor vaselor sanguine din creier, pentru sufocare si scleroza.

O capatana de usturoi de marime medie se piseaza. Terciul astfel obtinut se pune intr-un borcan de sticla, se amesteca cu un pahar de ulei si se pune la frigider. Se administreaza o lingurita de ulei amestecata cu o lingurita suc de lamaie proaspat stors, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. O cura dureaza 2-3 luni, iar dupa o pauza de 30 de zile, se repeta.

3.Siropul de usturoi

Aceasta este o veche reteta a dr. Heinerman, recomandata in cazuri de raceala cu tuse convulsiva, laringita si sinuzita. Un pahar de usturoi pisat se amesteca cu miere, se pune pe un foc slab, in craticioara emailata, si se amesteca periodic, ca sa nu se arda la fund. Cand usturoiul se dizolva bine in sirop, se acopera cu un capac si se lasa cateva minute pe foc, apoi se strecoara fierbinte. Se pastreaza in frigider. Se administreaza cate cate o lingura (lingurita, in cazul copiilor), din ora in ora. Siropul se tine cat mai mult in gura, inainte de a fi inghitit.

Preparate cu usturoi – suc si macerat

4.Suc de usturoi cu miere

Leacul are actiune vermifuga (impotriva viermilor intestinali), contra limbricilor, dar mai ales a oxiurilor (viermisorilor).

Intr-o oala de fier smaltuita, se pun la fiert o parte usturoi, spalat si curatat, cu doua parti apa. Se acopera vasul cu un capac si se fierbe la foc mic pana cand lichidul scade la jumatate. Se strecoara, se lasa sa se racoreasca, se toarna intr-un pahar de sticla sau cana de ceramica smaltuita, adaugand o lingura de miere la 100 ml lichid.

Se da seara in clisma calduta copiilor pana la 3 ani, celor de la 6-9 ani se dau pe cale orala cate doua lingurite seara. Copiii mai mari si adultii beau cate un pahar de 150 ml o data sau de doua ori pe saptamana. Se continua tratamentul inca o saptamana de la data cand nu se mai constata viermisorii intestinali. Preparatul isi pierde proprietatile incepand de la 2 pana la 12 ore. Preparatul este cu atat mai activ cu cat este mai proaspat.

5.Macerat de usturoi contra hipertensiunii

Se zdrobesc 350 g usturoi, care se tin timp de 10 zile in 100 gr alcool. Se decanteaza usturoiul si se administreaza. Prima zi – se ia 1 picatura dimineata, 2 picaturi la pranz si 3 picaturi seara. Incepand cu a doua zi se cresc in fiecare zi cu cate o picatura dozele de mai sus, pana se ajunge la 15 picaturi. Asadar, a doua zi vor fi 2 picaturi dimineata, 3 la pranz si 4 seara. Se scade progresiv pana in a zecea zi, pana cand se ajunge la o picatura dimineata, ca in prima zi. Din a unsprezecea zi se iau 20 de picaturi / zi pana se termina preparatul. Picaturile din macerat se iau in 50 ml de lapte sau apa indulcita, inainte de mese cu 15-20 min.

Preparate cu usturoi – compresa, cataplasma si unguent

6.Compresa cu usturoi

Acestea sunt recomandate in afectiunile aparatului respirator, dar si in cazuri cu probleme dermatologice (eczeme, ulcere, rani, inflamatii).

O bucata de prosop moale se imbiba in decoct fierbinte de usturoi (obtinut prin fierberea a 5 catei in 200 ml apa), se stoarce putin si se aplica pe locul bolnav, uns in prealabil cu ulei de eucalipt. Tesatura se acopera cu celofan, deasupra se aseaza o sticla cu apa fierbinte sau un saculet cu sare incalzita si o patura.

7.Cataplasma cu usturoi

Aceasta este utila in cazuri cu probleme dermatologice (eczeme, ulcere, rani, inflamatii). Se amesteca parti egale de usturoi pisat, praf de mustar (uscat) si decoct concentrat de frunze de alun. Pasta obtinuta se unge pe o bucata de tesatura, se acopera cu un strat de tesatura subtire de bumbac, se aplica pe locul bolnav si se panseaza strans. Cand senzatia de ardere devine insuportabila, cataplasma se inlatura, iar pielea se spala cu infuzie de galbenele.

8.Unguent pe baza de usturoi

Se foloseste in dureri lombare, reumatice, elongatii, inflamarea ligamentelor si in frectiile articulatiilor bolnave.

O capatana de usturoi se curata, se toaca marunt si se fierbe in 2 pahare de apa, pana ramane un singur pahar. Decoctul se filtreaza, se adauga jumatate pahar de ulei fierbinte (de preferat nerafinat) si ceara de albine topita, pana unguentul devine ca smantana.

Cura de 7 zile cu usturoi si miere

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole