5.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

5 sfaturi utile pentru udarea gradinii de legume pe timp de canicula

Gradina de legume trebuie udata cu mare atentie pe timp de canicula. Momentul in care sunt udate plantele din gradina este foarte important pentru sanatatea lor.

Zilele caniculare duc la incalzirea excesiva a solului care are consecinte grave asupra dezvoltarii corespunzatoare a legumelor din gradina. Trebuie stiut faptul ca o caldura excesiva nu doar usuca solul, ci si afecteaza planta si face imposibila absorbtia de catre legume a necesarului de elemente nutritive din sol.

Se stie ca apa este foarte importanta pentru legume, insa nu este suficient sa udati din abundenta plantele din gradina, ci este extrem de importanta si norma de udare, precum si momentul pe care vi-l alegeti pentru a le asigura legumelor necesarul de apa de care au atata nevoie in aceasta perioada.

Mai jos va vom arata cateva sfaturi utile pentru udarea gradinii de legume pe timp de canicula:

  • Respectarea intervalului de udare a legumelor. In aceasta perioada caniculara, este bine sa faceti o udare profunda la fiecare 2-4 zile, in functie de cat de ridicate sunt temperaturile, in timp ce primavara si toamna la fiecare 5-10 zile;
  • Cel mai bun moment al zilei este dimineata devreme. Dimineata, inainte ca soarele sa rasara, este cel mai bun moment pentru udarea legumelor. Cantitatea de apa pe care o turnati la radacini ajuta plantele sa faca fata stresului din timpul zilei, cand temperaturile devin insuportabile. Apa de dimineata le ajuta sa creasca fara intrerupere.
    Si udarea de seara este binevenita, dar aceasta trebuie facuta dupa apusul soarelui. Udarea legumelor seara, fata de udarea lor dimineata prezinta dezavantajul ca plantele ofilite din cauza caldurii isi pot recapata vigoarea, insa dezvoltarea lor este stopata pentru o perioada;
  • Oferiti legumelor suficienta apa. Cantitati prea mici de apa, de cele mai multe ori, acopera doar stratul superficial al solului, fara sa ajunga la radacini;
  • Nu udati legumele, ci solul. Nu stropiti legumele cu apa, ci doar solul. Aerul uscat si razele puternice ale soarelui vor duce la oparirea frunzelor si a legumelor si implicit la ofilirea plantei. De asemenea, este important ca la aplicarea normelor de udare sa pastrati frunzele legumelor uscate. Frunzele bolnave – lasate cu apa peste noapte reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Frunzele care sunt ude, in soare capata urme de arsuri usoare, care pot afecta dezvoltarea armonioasa a legumelor din gradina dumneavoastra;
  • Evitati suprasaturarea solului cu apa. Suprasaturarea cu apa a solului duce la impiedicarea desfasurarii procesului de respiratie la nivel de radacina si in consecinta celule radacinilor se ineaca fara oxigen si astfel legumele din gradina se vor ofili. Pe timp de canicula, cea mai buna cale de a mentine sanatatea legumelor este sa le oferi apa atat cat sa permiteti radacinilor sa se umezeasca. Este contraindicata udarea excesiva a legumelor, apa nu trebuie sa pluteasca deasupra solului. Cantitatea de apa de care legumele au nevoie difera de la o planta la alta.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole