23.3 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

5 plante medicinale care te ajuta in caz de hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala este un sindrom caracterizat prin cresterea presiunii sistolice si diastolice peste valorile medii normale admise.

Tensiunea arteriala apare sub forma a doua numere urmate de unitatea de masura a presiunii – milimetri coloana de mercur (de exemplu, 120/80 mmHg). Prima valoare reprezinta intotdeauna tensiunea sistolica care este cea mai mare presiune de la nivelul arterelor in sistola (cand inima pompeaza sangele in corp), iar a doua valoare indica tensiunea diastolica, adica cea mai mica presiune de la nivelul arterelor atunci cand inima este in diastola (se relaxeaza intre doua batai).

Se considera hipertensiune arteriala cresterea presiunii maxime peste 140 si minime peste 90 mmHg.

Cresterea tensiunii arteriale poate avea cauze precum: boli de rinichi, boli endocrine, unele boli cardiovasculare, etc. Boala se manifesta cu ameteli, dureri de cap, tiuitul urechilor, tulburari de vedere, etc.

Iata mai jos cateva plante medicinale recomandate in hipertensiunea arteriala:

1-Vascul: este un antihipertensiv de mare valoare; are actiune antispasmodica si sedativa. Se utilizeaza ca macerat obtinut din 40 grame frunze proaspete la 1 litru apa, tinute 12 ore. Se bea un pahar din acest macerat, inainte de masa, in cure de 15 zile pe luna. Trebuie folosit cu prudenta, deoarece contine si principii toxice; este indicat vascul de pe stejar si brad.

2-Usturoiul: se poate utiliza ca alcoolatura (suc de usturoi amestecat cu o cantitate egala de alcool de 40 grade), in doza de 1 lingurita de doua ori pe zi, timp de 10 zile pe luna.

3-Paducelul: are actiune antispasmodica pe vase: diminueaza excitabilitatea sistemului nervos si este tonic cardiac; se poate administra sub forma de tinctura (macerarea unei cani de flori in 2 cani de alcool de 70 de grade timp de 15 zile); se fac cure de 20 de zile pe luna, in doze de 1 lingurita pe zi, intr-un sfert pahar apa, inainte de masa.

4-Traista ciobanului: se utilizeaza ca decoct, se fierbe 10 minute, 30-50 grame planta uscata intr-un litru de apa’se beau 2-3 cani pe zi;

5-Coada calului: se utilizeaza la hipertensivi pentru actiunea sa diuretica; se consuma o cana inainte de fiecare masa dintr-un decoct prelungit, obtinut din 50-60 grame planta uscata intr-un litru de apa, prin fierbere timp de 30 de minute.

Regimul dietetic

Se reduce sarea din alimentatie, se evita mezelurile, branzeturile, sunca, muraturile, maslinele, apa minerala bogata in sodiu, etc.

Cand hipertensiunea arteriala se asociaza cu obezitatea, dieta va fi hipocalorica, masura care corecteaza si valorile tensiunii arteriale. Bolnavii hipertensivi vor avea o hrana saraca in grasimi animale si bogata in uleiuri vegetale.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole