21.9 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

5 metode de pastrare a vinului

Fie ca ai primit o sticla de vin si nu stii cum sa o depozitezi, fie ca vrei sa inveti cum sa depozitezi vinul in cele mai bune conditii, iata in acest articol 5 metode de pastrare a vinului. 

Producerea si depozitarea vinului sunt foarte importante pentru obtinerea unui produs de calitate superioara. Iubitorii de vin stiu ca temperatura, umiditatea si gradul de lumina sunt importante pentru invechirea lui.

Temperatura optima pentru pastrarea vinului

1 – Vinul se pastreaza la temperaturi intre 7-18 grade Celsius. Specialistii spun, totusi, ca temperatura ideala este intre 12-13 grade. O temperatura mai ridicata de 18 grade va lasa vinul cu aroma plata, caci isi va pierde din tarie. O temperatura mai mica de 7 grade poate compromite, de asemenea, calitatea vinului. Lipsa umiditatii sau inghetarea sticlei de vin afecteaza savoarea vinului, deci nu este de dorit.

Totusi, o prea mare umiditate poate produce alte probleme, precum aparitia mucegaiului. Daca in spatiul special amenajat pentru pastrarea vinurilor acesta si-a facut aparitia, iata solutii pentru indepartarea mucegaiului. Gradul de umiditate din incaperea unde se afla vinul ar trebui sa fie intre 50-80%.

2 – Vinul se fereste de trecerile bruste de la cald la rece. Este vorba despre fluctuatiile mari de temperatura, care pot duce la pierderea aromelor, la infiltratii prin dilatarea lichidului sau contractia lui. Asadar, stabilitatea temperaturii este importanta, dar bine este sa ferim lichidul de trecerile rece-cald.

Lumina si gradul de umiditate, importante pentru un vin de calitate

3 – Lumina nu este cea mai buna pentru pastrarea vinului. Lumina soarelui poate afecta calitatea vinului, tocmai de aceea vinul se pastreaza in sticle de culoare inchisa, in beciuri sau in camara, unde un bec aprins din cand in cand este suficient. Cele mai bune sunt becurile fluorescente, caci ele emit o cantitate mica de raze ultraviolete.

4 – Cantitatile mari de vin se pun in sticle la orizontala. V-ati gandit de ce depozitarea vinului se face pe orizontala? Lichidul pastreaza dopul ud, impiedicand uscarea lui si compromiterea vinului. In plus, pentru cei carora le place sa invecheasca vinul, depositarea lui pe orizontala ocupa si mai putin spatiu.

5 – Vinul nu se agita. Specialistii spun ca vibratiile puternice pot misca sedimentele din interiorul sticlelor de vin vechi, afectand textura si savoarea acestora. Asadar, sticlele de vin nu se agita si bine ar fi sa nu se umble la ele decat atunci cand sunt consumate imediat.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole