3 retete rapide cu dovlecei

retete-cu-dovlecei

Dovleceii sunt diuretici si laxativi si sunt foarte gustosi in orice mancare. Dovleceii se pot consuma si in tratarea unor afectiuni, precum cele intestinale sau renale, artritism si reumatism, boli autoimune, afectiuni inflamatorii, afectiuni cardice cronice si sunt recomandati in dieta diabeticilor.

Budinca de dovlecei

  • 1 kg dovlecei potriviti;
  • 3 oua;
  • 100 gr branza de oi;
  • 100 gr unt sau unt clarifiat;
  • 100 gr cascaval ras;
  • 50 gr faina;
  • pesmet;
  • sare.

Se fierb dovleceii in apa cu sare, apoi se scurg si se paseaza. Se adauga apoi galbenusurile, faina, branza de oi, untul, jumatate din cantitatea de cascaval ras si albusurile batute spuma. Se amesteca totul bine si se pune intr-o tava tapetata cu unt si pesmet. Se presara restul de cascaval ras si se pune la cuptor la foc potrivit, intre 20-30 minute. Se serveste calda.

Dovlecei grecesti

  • 1 kg de dovlecei;
  • 300 gr rosii;
  • 300 gr mazare boabe;
  • 1 legatura ceapa verde;
  • marar;
  • patrunjel;
  • sare si piper;
  • 100 ml ulei de masline.

Se taie dovleceii felii rotunde, se sareaza si se lasa la scurs. Mazarea se pune la fiert vreme de 10 minute. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in 50 ml de ulei, apoi se acopera cu apa si se lasa 3 minute. Se asaza feliile de dovlecei, mazarea presarata cu marar, apoi rosiile taiate rondele presarate cu patrunjel si piper. Se toarna deasupra restul de ulei si se lasa la cuptor. Este gata in 25-30 minute, se serveste calda sau rece cu cascaval ras deasupra.

Dovlecei cu branza

  • 6 dovlecei de marime potrivita;
  • 150 gr branza de vaci;
  • 100 gr unt clarifiat sau unt;
  • 50 gr faina;
  • 200 ml de lapte;
  • 50 gr cascaval ras;
  • 200 gr smantana;
  • marar;
  • patrunjel;
  • sare.

Se taie dovleceii pe lung si li se scot semintele. Se oparesc cateva minute in apa sarata, dar fara sa se inmoaie si se lasa la scurs. Se umplu apoi cu branza amestecata cu ou, sare, marar, patrunjel si se asaza intr-un vas uns. Se face apoi un sos alb din 50 de grame de unt, faina si lapte si se toarna peste dovlecei. Se presara cascaval ras, se stropeste cu restul de unt si se lasa la cuptor. Se tin cat sa se rumeneasca si se servesc calzi cu smanatana deasupra.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.