3 retete de bauturi sanatoase cu grau incoltit

beneficii grau incoltit

In urma procesului de incoltire se remarca o crestere masiva a anumitor substabte hranitoare in structura semintelor de cereale, iar aceast lucru face ca germenii de grau sa capete proprietati deosebite. 

Graul incoltit are un continut bogat de proteine, minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier) si vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, F). Toate aceste proprietati contribuie la func­tionarea normala a creierului si a inimii, fiind benefice pentru starile de epuizare, cres­cand performanta si rezistenta organismului.

Daca introduci graul incoltit in dieta ta zilnica, vei avea numai de castigat. Acesta are rolul de normaliza functiile tractului gastro-intestinal, de a imbunatati functionarea sis­temului cardiovascular si a celui respirator. De asemenea, graul germinat are proprietati antiinflamatorii si emoliente, fiind recomandat in afectiunile urologice (curata vezica urinara si excesul de saruri din rinichi).

Iata mai jos 3 retete sanatoase cu grau incoltit:

1.Infuzie din grau incoltit

Peste o lingura de seminte incoltite se toar­na un pahar cu apa clocotita si se lasa la infuzat pentru 2 ore, dupa care se strecoara. Se consuma incet, pe parcur­sul intregii zile. Aceasta bautura este benefica pentru oricine, ajutand la normalizarea functiilor tractului gastro-intestinal si la intarirea inimii.

2.Decoct din grau incoltit

La 100 g grau incoltit se adauga 1 litru de apa. Vasul se pune pe foc si de cand incepe sa clocoteasca, se mai lasa 5 minute. Se ia de pe foc si se toarna intr-un borcan, se inchide bine si se lasa la macerat timp de 24 de ore, intr-un loc cald. La final, se strecoara si se administreaza cate o jumatate de cana, de 2 ori pe zi, dupa masa.

Aceasta bautura are actiune coleretica, stimuland secretia biliara a ficatului si ajutand la rege­nerarea celulelor hepatice.

 3.Bautura din germeni de grau

Peste o jumatate de pahar de seminte incoltite se toarna 1,5 l de apa naturala si apoi se acopera cu un tifon sau cu ca­pac si se lasa asa timp de 3 zile, la intuneric, la tem­peratura camerei. Aceasta bautura are o culoare albicioasa, usor tulbure, cu un mi­ros placut si gust acrisor. Atentie! La supra­fata apei se formeaza o peli­cula albicioasa, care trebuie inlaturata.

Bautura se poate pastra la frigider, intr-o sticla curata, iar graul ramas pe fundul sticlei se poate refolosi, pentru a obtine o bautura usor fermentata.

Bautura din germeni de grau se bea calduta, cate 2 pahare pe zi, inainte de masa, fiind eficienta impotriva constipatiei, pentru elimi­narea toxinelor din organism si pentru curatarea trac­tului gastro-intestinal.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...