8.5 C
București
luni, martie 4, 2024

14 sfaturi sanatoase despre congelarea alimentelor

Congelarea reprezenta o modalitate excelenta de a pastra prospetimea alimentelor mai mult timp, insa pentru a pastra prospetimea si substantele nutritive ale alimentelor, trebuie respectate anumite reguli.

Iata mai jos cateva sfaturi sanatoase despre congelarea alimentelor:

  1. In primul rand, trebuie sa stii ca orice produs care a fost congelat nu se va recongela pentru ca exista pericolul inmultirii microbilor, ducand la toxiinfectii alimentare. Atata timp cat alimentele sunt sub 0 grade C, activitatea bacteriilor si parazitilor este stopata, insa odata cu cresterea temperaturii, microorganismele devin active si se pot inmultii. De asemenea, pentru ca pot deveni usor perisabile, alimentele dezghetate trebuie gatite sau consumate cat mai rapid cu putinta. Noi iti recomandam sa optezi pentru lazi frigorifice atunci cand doresti o congelare sanatoasa a alimentelor pe timp indelungat. Acestea sunt extrem de incapatoare, cu o capacitate de racire foarte buna, indiferent de temperaturile de afara si dotate cu o garnitura de usa ce asigura protectie antibacteriana, prelungind considerabil durata optima de pastrare si evitand deshidratarea alimentelor.
  2. Alege congelarea rapida. Cu cat mancarea este mai repede congelata, cu atat mai bine isi va pastra calitatile. Este important sa alegi aparate electrocasnice de calitate daca iti doresti si o alimentatie sanatoasa. AICI poti gasi o varietate mare de electrocasnice utile in orice bucatarie.
  3. Este recomandat sa pui alimentele in pachete mici, pentru a le putea congela si decongela cat mai rapid posibil si sa elimini aerul din interior, iar in cazul lichidelor trebuie sa lasi deasupra putin spatiu pentru a permite dilatarea lor. De asemenea, lasa alimentele sa se raceasca inainte de a le aseza in congelator.
  4. Exista trei metode sigure si sanatoase de decongelare: in frigider, in apa rece sau in cuptorul cu microunde. In frigider se produce o decongelare lenta, la o temperatura scazuta care nu va reactiva microorganismele. In apa rece – apa se va schimba la fiecare 30 de minute si trebuie evitata patrunderea aerului sau a apei in pachetul congelat pentru ca tesuturile pot absorbi usor apa care poate contine bacterii. Decongelarea cu ajutorul cuptorului cu microunde poate fi cea mai rapida. In toate cazurile, este recomandat sa gatesti alimentele imediat ce s-au decongelat.
  5. Atentie la ambalarea alimentelor inainte de congelare. Daca nu sunt atent ambalate, alimentele isi vor pierde o mare parte din gust si consistenta.
  6. Legumele si zarzavaturile congelate nu necesita decongelare pentru a fi gatite. Acestea pot fi gatite imediat ce le-ai scos din congelator si textura lor nu va deteriora.
  7. Legumele trebuie sa fie blansate inainte de a fi congelate, pentru distrugerea enzimelor ce provoaca pierderea culorii si a gustului. Acestea trebuie introduse in apa fiarta timp de 2-5 minute, in functie de consistenta legumelor si apoi raceste-le sub un jet de apa rece. Legumele se pot pastra sub forma congelata pana la 1 an.
  8. Fructele isi pastreaza bine gustul prin congelare, insa tind sa se inmoaie. Este indicat sa le congelezi atunci cand sunt coapte, dar tari. Fructele foarte coapte se mentin cel mai bine in stare sub forma de piure.
  9. Painea si cozonacii se pastreaza bine congelate. Painea poate fi tinuta in congelator pana la 1 luna, iar cozonacii chiar si 6 luni.
  10. Prajiturile din aluat dospit si fara creme se pot pastra congelate pe o perioada de pana la 6 luni, iar cele cu fructe chiar si 1 an.
  11. Placintele semipreparate se pastreaza si ele bine sub forma congelata, cele cu fructe timp de 6 luni, iar cele cu carne – 4 luni. Alte semipreparate care se pot pastra pana la 2 luni sunt: tocanele, caserolele pregatite la cuptor si pizza.
  12. Pestele se congeleaza doar daca este foarte proaspat, curatat de solzi si de intestine (pastrav, macrou, platica). Pestilor rotunzi nu trebuie decat sa le tai capetele si cozile inainte de a-i baga in congelator. Pestii plati (calcanul, de exemplu), trebuie taiati file si impachetati in foi de hartie cerata. Pestele poate fi pastrat in congelator pana la 6 luni.
  13. Congeleaza doar carne de buna calitate si inlatura de pe ea cat mai mult din grasime si oase. Impacheteaza carnea in multe straturi de ambalaj, pentru a evita deshidratarea ce apare la alimentele care au intrat în contact direct cu gheața din congelator. Carnea de porc poate fi pastrata in congelator pana la 9 luni, iar cea de vita si de miel pana la 1 an. Inainte de a congela carnea, trebuie sa scoti maruntaiele, sa o speli si sa o usuci. Maruntaiele se pot pastra timp de 6 luni.
  14. Atentie, nu se congeleaza urmatoarele alimente: mezeluri, oua, maioneza, smantana, lapte batut, branza topita, prajituri cu crema, salate (pui, sunca, ton, macaroane, oua), sosuri pentru salata (la sticla), conserve de sunca nedesfacute, peste la conserva, paste/orez negatit, cereale, mere, pepene, banane, vinete, cartofi (care nu sunt pasati), ridichi, varza de Brussels, bauturi acidulate.

Daca vei respecta aceste reguli, alimentele vor fi la fel de sanatoase ca si cele proaspete.

Surse: efamilia.ro, nutripedia.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Unul dintre motive tine de bacteriile aflate pe carne, care nu mor prin congelare, ci pur si simplu stagneaza, astfel incat carnea nu ajunge la un stadiu de alterare. Odata dezghetata carnea, bacteriile prind viata si se inmultesc mai repede, daca dezghetarea este facuta la temperatura camerei si nu prin intermediul frigiderului. Vezi si: 14 sfaturi sanatoase despre congelarea alimentelor […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole