7.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

13 motive pentru care sa iti lasi copilul sa se joace

Probabil toti adultii au o poveste despre jocul preferat din copilarie sau despre cum inca ii mai place sa se joace din cand in cand cu colegii sau cu proprii copii. Un adult care se joaca este un copil frumos ce s-a maturizat armonios. Jocul face parte din viata, prin joc omul invata sa se adapteze nevoilor societatii, prin joc copilul se pregateste pentru traiul cu oamenii si invata sa supravietuiasca in lume asa cum este ea. De la jocul cu parintii mai intai, la jocul cu prietenii si colegii, ambele contribuie la dobandirea unei experiente personale si la dezvoltarea unor abilitati importante pentru tot restul vietii. 

Jocul – pregatire pentru viata

1 – Tot mai multe studii din ultimii ani au aratat ca prin joaca cei mici asimileaza cele mai multe informatii, caci jocul inseamna miscare, explorare, creativitate, comunicare, imitatie, observatie, exercitiu. Iar acolo unde este placere, invatarea vine mult mai usor, iar jocul este placere la orice varsta, dar mai ales in copilarie. Copiii isi antreneaza prin joc, asadar, creativitatea si isi dezvolta imaginatia.

2 – Poate pentru multi parinti jocul inseamna pierdere de timp, dar acest lucru este total fals. Jocul are reguli, ceea ce il ajuta pe copil sa se disciplineze, jocul presupune socializare si activitate de grup. Studiile arata ca jocul contribuie la dezvoltare imaginatiei, a creativitatii, a logicii, mobilitatii, a abilitatilor sociale, ajutand copilul sa obtina performante scolare mai bune, sa aiba o stare fizica si psihica mai buna.

3 – Chiar daca uneori jocul poate fi privit ca fiind periculos de catre parinti, tocmai datorita micilor incidente care apar intre copii, acesta este foarte important pentru a dezvolta relatii interumane. Copiii se pot musca, imbranci, lovi la locul de joaca, dar toate acestea fac parte din joc. Nu ar trebui sa privam copiii de joaca din cauza acestor incidente, ci trebuie sa invatam sa ii ajutam pe cei mici sa rezolve conflictele intre ei cu blandete. Jocul cu alti copii este prilej de educatie pentru viata sociala a copiilor.

4 – Jocul cu parintii este important pentru copil, caci primeste confirmarea ca este important pentru familia sa. In plus, prin jocuri cu proprii copii, acestia invata prin imitare lucruri pe care parintii vor sa le interiorizeze copiilor. Jocul parinte-copil inseamna exercitiu pentru cei mici pentru adaptarea la regulile din familie. Multi parinti se plang de lipsa de timp pentru copii, dar nu inteleg ca este important sa petreaca timp cu copiii, chiar si foarte putin, dar sa fie timp in care copilul sa simta atentia parintilor. Folositi timpul jucandu-va cu copiii, va fi desfatare pentru toata lumea. Ca sa aveti mai mult timp la dispozitie cu ei, internet banking vine in ajutor pentru plata facturilor si a cumparaturilor online.

5 – Jocul inseamna invatare, o invatare activa, in care copilul nu mai este privit ca un obiect pasiv, care trebuie sa memoreze informatii pentru a deveni cineva in viata, ci este subiect, adica cel ce face actiunea. Prin experimentare omul invata cel mai usor. A experimenta inseamna a descoperi, iar descoperirea unor lucruri da satisfactie si ii face pe cei mici sa constientizeze ca invata. Cand invata cu placere, exerseaza ceea ce invata si retin rapid orice.

6 – Prin joc, procesul de invatare este mult mai interesant, iar copiilor li se trezeste simtul curiozitatii. Astfel se dezvolta si altele, precum concentrare, initiativa, perseverenta, abilitatea de a lua decizii singur, simtul responsabilitatii, dorinta de a invata pe tot parcursul vietii.

Invatare prin joc

7 – Pentru parinti jocul ar trebui sa fie privit cu mai multa bagare de seama. Valoarea acestuia in dezvoltarea copiilor este imensa, nemaivorbind de valoarea curativa si terapeutica a jocului in dezvoltarea emotionala si psihica a celor mici. Se cunoaste rolul jocului in terapiile pentru copii cu autism, sindrom Dawn si ADHD.

8 – Psihologii, psihiatrii si psihoterapeutii din intreaga lume indeamna parintii sa isi lase copiii mai mult timp la joaca, deoarece, cred ei, mai mult timp pentru joaca ii face adulti mai fericiti, morali, muncitori si mai bine adaptati in societate.

9 – Este mai important pentru copil sa se joace decat sa faca temele. Deci trebuie sa inventam niste jocuri prin care ei sa invete lucruri care ii pot ajuta si la teme. La fel cum este mai important sa le dezvoltam dorinta de a participa la treburile casnice, dandu-le mici sarcini, decat sa ajunga adulti usor de explorat prin munca doar pentru nevoia de bani.

10 – Parintii trebuie sa se puna la dispozitia copiilor si sa le puna la dispozitie tot ce au nevoie, in limita posibilitatilor, pentru jocuri de tot felul. De la jocuri cu mingea, sarit, balansat, leganat la jocuri de rol si jocuri impreuna, caci interactiunea este cea mai importanta in joc. Consulta acest site pentru a gasi solutii la a da ocazii mai multe si mai dese copilului de a se juca. A cumpara jucarii nu este o solutie prea buna, ci a da posibilitatea copilului de a se juca mai mult timp cu alti copii, in natura, cu proprii parinti, dar si singuri reprezinta adevaratele solutii.

11 – Cercetatorii au observat o legatura intre jocul de rol si dezvoltarea creativitatii la copii. Prin jocul „de-a mama si de-a tata”, „de-a doctorul si pacientul”, etc., copilul experimenteaza in mod simultan ideea da a fi altcineva, dar si de a fi el insusi. Acest lucru le ofera oportunitatea de a explora lumea din perspective diferite. Mai multe informatii despre asta gasesti aici.

12 – Copilul invata prin joc, iar acest lucru nu poate fi predat nici la scoala. Dar experienta invatarii prin joc ar trebui sa fie mult mai exploatata de catre educatori si profesori, dar si de catre parinti. Nu uitati, jocul este o terapie extrem de utila pentru problemele grave ale copiilor.

13 – Jocul reduce stresul parentajului, cultiva increderea parinte-copil, apropierea si conexiunea membrilor din familie. In timpul jocului copiii se simt activi, creativi, comunica si coopereaza, iar asta ii face bucurosi, precum spune psihoterapeutul de origine americana Lawrence J. Cohen. Parintii ar trebui sa profite mai mult de joc in relatie pe care vrea sa o creeze cu propriul copil. Mai multe informatii despre importanta jocului, gasesti aici.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole