23 C
București
marți, aprilie 16, 2024

12 sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare

Ochelarii de soare sunt sau ar trebui sa fie un accesoriu obligatoriu in timpul verii. Mai mult decat un obiect estetic, ochelarii de soare protejeaza ochii de razele UV, care dauneaza globului ocular. Doamnele trebuie sa se protejeze in mod special de soare, caci ridurile fine din colturile ochilor sunt cauzate de razele solare. Mai jos aveti cateva sfaturi in ceea ce priveste alegerea si folosirea ochelarilor de soare.

Soarele emite raze ultraviolete, pe care omul nu le simte si nici nu le vede, dar acestea ii fac rau la nivelul ochilor si nu numai. Chiar daca in doze mici razele UV cresc nivelul vitaminei D din organism, la expunere indelungata acestea pot favoriza aparitia cancerului de piele, pot arde pielea si pot afecta si ochii. Expunerea la soare fara ochelari poate creste incidenta cataractei si bolilor degenerative ale retinei. Asadar, ochelarii de soare nu sunt un moft, ci o necesitate.

Sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare

Inainte de a se potrivi cu forma fetei, o pereche de ochelari de soare trebuie sa fie alesi in functie de protectia pe care o asigura impotriva razelor UV ce pot dauna globului ocular. Iata cateva sfaturi pentru a alege un produs bun.

1 – Sa aiba eticheta care indica protectie impotriva razelor UV de 99 – 100%.

2 – Eticheta sa aiba insemnul CE, acest lucru indica ca ochelarii corespund standardelor europene.

3 – Ochelarii trebuie sa stea cat mai fix posibil pe nas, asta inseamna ca vor patrunde mai putine raze UV prin spatele lentilelor.

4 – Culoarea lentilelor nu indica neaparat o protectie mai buna. O pelicula speciala protejeaza impotriva razelor UV, ci nu culoarea lentilelor.

5 – Pretul mai mare nu inseamna o protectie mai mare, ci doar faptul ca modelul respectiv este la moda.

6 – Lentilele de plastic sunt mai eficiente si mai rezistente decat cele de sticla.

7 – Persoanele cu ochi deschisi au absoluta nevoie de ochelari de soare.

8 – Ochelarii de soare cei mai potriviti sunt cei care ofera absorbtie UV pana la 400 nm.

9 – Ochelarii de soare fumurii fara protectie UV sunt mai nocivi, caci acestea blocheaza o parte din lumina, iar pupilele se vor dilata si vor patrunde mai multe raze nocive pentru ochi. Asadar, evitati purtarea ochelarilor fara protectie, acestia pot dauna mai rau.

10 – Persoanele care au probleme cu vederea sa ia in considerare achizitionarea unei perechi de ochelari de soare cu dioptrii. Astfel, beneficiaza de protectie si vizibilitate buna in orice zi insorita. Lentilele de contac cu dioptrii si ochelari de soare sunt la fel de indicate.

11 – Ochelarii de soare se poarta atat vara, cat si iarna, dar mai ales pe plaja sau in apa, si iarna la altitudini mari in timpul practicarii vreunui sport.

12 – In zilele in care urmeaza sa petreceti mult timp in soare, nu uitati de ochelarii de soare si palarii cu boruri mari.

Caracteristici ale lentilelor ochelarilor de soare

Lentilele polarizante sunt excelente pentru condus sau activitati gen pescuit, datorita puterii lor de stopare a luminii reflectate. Cautati ochelari cu lentile polarizante cu factor de protectie UV, deoarece nu toti ochelarii de soare cu astfel de lentile au si protectie impotriva razelor.

Lentilele curbate sunt printre cele mai bune, caci studiile au aratat ca razele ultraviolete patrund pe langa ramele ochelarilor destul de usor. Asadar, nu ezitati sa folositi ochelari de soare cu lentile mari si rame curbate, cum sunt modelele de AICI.

Lentilele care blocheaza culoarea albastra au, de obicei, culoarea chihlimbarului si sunt potrivite special pentru sporturi de iarna, precum ski, vanatoare sau pentru piloti. Recunoasteti astfel de lentile prin faptul ca totul in jur prinde o culoare galben-portocaliu.

Lentilele intunecate, care nu ofera neaparat protectie UV, sunt potrivite daca se doreste protectie pentru lumina foarte puternica. Lentilele de culori intunecate se folosesc pentru lumina puternica, de obicei.

Lentilele din policarbonat, fabricate dintr-un plastic mai rezistent, sunt destinate activitatilor sportive. Cine doreste astfel de lentile ar trebui sa le caute pe cele care au strat protector impotriva zgarieturilor.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole