20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

12 beneficii extraordinare ale busuiocului

Busuiocul este o planta din familia mentei, alaturi de menta, oregano si rozmarin. Credeti sau nu, exista de fapt 35 de tipuri diferite de busuioc, inclusiv busuioc sfant, cunoscut pentru proprietatile sale de vindecare. Iata 12 beneficii extraordinare ale busuiocului pentru sanatate.

Planta are proprietati naturale antiinflamatorii si antioxidante care ofera multe beneficii pentru sanatate. Beneficiile pentru sanatate ale busuiocului includ capacitatea de a lupta impotriva bolilor, infectiilor si inflamatiei in organism.

12 beneficii extraordinare ale busuiocului – Un condiment pentru multe boli

busuioc 1

1. Lupta impotriva bolilor. Planta contine antioxidanti puternici care ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi si protejeaza ADN-ul. Antioxidantii din busuioc ajuta, de asemenea, la protejarea celulelor albe din sange, care joaca un rol-cheie in functia imuna. Prin reducerea stresului oxidativ, busuiocul are capacitatea de a incetini imbatranirea. Vezi si: Ceaiul de busuioc, remediul care nu ar trebui sa-ti lipseasca in aceasta perioada a anului

2. Reduce inflamatia. Acesta contine uleiuri care pot inhiba anumite enzime si niveluri mai scazute de inflamatie. Consumul regulat de busuioc include un risc redus de boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, boala cardiaca si boala inflamatorie intestinala.

3. Lupta impotriva cancerului. Cercetarile publicate in Jurnalul de Nutritie si Cancer au constatat ca busuiocul contine produse fitoterapeutice de vindecare. Fitochimicalele din busuioc ajuta la combaterea cancerului prin cresterea activitatii antioxidante, modificarea genei si inducerea mortii celulelor canceroase. Studiile au aratat ca busuiocul poate ajuta in mod natural la prevenirea cancerului indus de substante chimice, a ficatului, a cancerului oral si a cancerului de plamani.

4. Ofera proprietati antibacteriene. Ajuta la protejarea organismului de cresterea bacteriilor. Cercetarile au aratat ca extractul de busuioc este capabil sa inhibe unele tulpini rezistente la bacterii care nu raspund la antibiotice. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Lodz, Polonia au descoperit ca busuiocul a fost eficient in tratarea tulpinilor de E. coli si a altor bacterii puternice care provoaca infectii.

5. Ofera proprietati antimicrobiene. Datorita puternicei sale activitati antimicrobiene, busuiocul este capabil sa protejeze organismul de o gama larga de bacterii. Studiile au aratat ca uleiurile esentiale de busuioc prezinta activitate antimicrobiana impotriva diferitelor bacterii, ciuperci, mucegaiuri si virusi, inclusiv candida.

6. Combate stresul. Fiind o planta adaptogena, inseamna ca poate ajuta organismul sa se adapteze mai bine stresului. Intr-un studiu pe animale, cercetatorii au descoperit ca busuiocul a fost capabil sa protejeze sistemele cardiovasculare si respiratorii in situatii stresante. Planta medicinala a redus in mod semnificativ nivelurile de zahar din sange si a crescut activitatea antioxidanta ca raspuns la factorii de stres.

Beneficiile busuiocului – Un condiment pentru tratarea depresiei si stresului in mod natural

busuioc 2

7. Lupta impotriva depresiei. Are capacitatea de a combate bolile legate de dispozitie, inclusiv anxietatea si depresia. Planta medicinala stimuleaza neurotransmitatorii care regleaza hormonii din organism. Ea functioneaza ca un antidepresiv natural, datorita impactului pozitiv pe care il are asupra functiei cerebrale.

8. Promoveaza sanatatea cardiovasculara. Ca antioxidant si antiinflamator, busuiocul este capabil sa promoveze sanatatea cardiovasculara. Relaxeaza muschii care controleaza functia vaselor sanguine si lucreaza pentru a reduce tensiunea arteriala ridicata. Busuiocul mentine, de asemenea, sanatatea inimii prin scaderea nivelurilor de inflamatie si prevenirea nivelului ridicat de colesterol.

9. Sustine functia ficatului. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Medicinal Food, extractul de busuioc a fost capabil sa produca enzime detoxifiante care au contribuit la reducerea acumularii de grasimi in ficat.

10. Imbunatateste digestia. Condimentul imbunatateste digestia prin incurajarea nivelurilor corespunzatoare ale pH-ului in organism. Promoveaza dezvoltarea bacteriilor sanatoase in intestin in timpul eliminarii bacteriilor daunatoare. Poate, de asemenea, ajuta la tratarea balonarilor, crampelor stomacale si refluxului de acid, precum si viermilor de stomac si parazitilor.

11. Lucreaza ca un afrodisiac. Se crede ca aroma busuiocului ajuta la cresterea in mod natural a libidoului. Planta medicinala reduce inflamatia, creste fluxul de sange si imbunatateste nivelul de energie, sugerand ca poate fi folosita ca un afrodisiac natural.

12. Lupta impotriva diabetului. Prin reducerea inflamatiei si imbunatatirea nivelului de glucoza, busuiocul ofera protectie impotriva diabetului si a sindromului metabolic. Cercetarile au aratat ca suplimentarea cu busuioc poate fi o modalitate sigura si eficienta de a ajuta la controlul simptomelor diabetului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole