11 bauturi cu miere si alte ingrediente naturale care fac minuni pentru sanatate

bauturi medicinale din miere si adaosuri naturale

Din totdeauna, oamenii au cautat in diferite bauturi mijloace mai rapide de refacere a fortei lor fizice si mentale. Spre deosebire de alimentele solide, bauturile au o actiune prompta, rapida, mai puternica, dar si mai scurta.

Cunoscand valoarea tonifianta, solubilitatea in apa si indicatiile sale medicinale, s-a luat mierea ca baza pentru o gama foarte larga de bauturi tonice sanatoase, medicinale, adaugandu-i diverse alte extrase sau sucuri naturale atat pentru a-i spori si diversifica puterea stimulativa, cat si pentru a impiedica efectul indigest al mierii simple diluate in apa sau efectele secundare toxice ale adaosurilor folosite. Aceste bauturi naturale se pot prepara repede (1-3 minute) si servi proaspete, la nevoie, pentru a avea maxima lor actiune.

Consumand aceste bauturi, nu mai apare, dupa excitarea initiala, oboseala, fiind eliminata de actiunile mierii. Astfel de sucuri sunt recomandate mai ales celor suprasolicitati, obositi, in covalescenta, etc., bineinteles tinand cont de contraindicatii.

Bauturile din miere, apa si adaosuri naturale, pot fi impartite in mai multe categorii: excitante, aperitive, racoritoare, calmante, expectorante, depurative, diuretice, tonice etc.

Efectele acestor bauturi se instaleaza in aproximativ 10 minute, ating valoarea maxima in 20 de minute si o pastreaza 2-3 ore, dupa care scad lent fara niciun efect advers.

Iata mai jos cateva bauturi medicinale din miere si adaosuri naturale foarte sanatoase:

BAUTURI CALMANTE

  • Miteea

50 g miere, 150 ml infuzie de tei si musetel.

Se prepara o infuzie din flori de tei si musetel. se lasa sa se racoreasca, se strecoara si se adauga mierea. Se serveste calduta, de preferat seara la culcare, cate 100-150 ml; pentru copii cantitati mai mici.

Florile de tei si de musetel, bogate in azulena, au actiune calmanta si usor antiseptica, potentata de actiunile similare ale mierii.

Indicatii si contraindicatii: se poate administra fie pe cale bucala, pentru a obtine o actiune generala calmanta a sistemului nervos, ajutand instalarea somnului, precum si o actiune usor calmanta si antiseptica in anumite boli infectioase si iritative (gastrite, duodenite, colite), fie pe cale externa pentru comprese sau spalaturi, indicate in anumite boli ale pielii sau ale mucoselor. Este contraindicata celor ce nu suporta mierea.

Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau pana la 1 saptamana la frigider.

BAUTURI EXPECTORANTE

  • Mipola

50 g miere, 150 ml infuzie de frunze de patlagina, 1 lingurita suc de lamaie.

Se face o infuzie din frunze de patlagina, se lasa sa se raceasca, se scurge si se amesteca cu o lingurita de miere pana la omogenizare. Se da sugarilor cate o lingurita de 5-6 ori pe zi, timp de 4-5 zile pana la varsta de 4-5 luni. Copiilor mai mari li se poate da cate o lingura de 3-6 ori pe zi. Adultii pot consuma pana la 300 ml pe zi, timp de 2-3 zile.

Se recomanda a se administra caldut. La copiii mai mari si la adulti se poate adauga intr-un pahar cu 50 ml de mipola un galbenus proaspat, marind in felul acesta efectul linistitor, calmant al bauturii.

Prin continutul ridicat de substante cu actiune expectoranta, bacteriostatica si antiseptica din frunzele de patlagina, potentata de actiunile similare ale mierii, bautura produce fluidificarea secretiei bronsice, usurand eliminarea ei si calmand tusea.

Indicatii si contraindicatii: este foarte indicata sugarilor si copiilor mici prin eficienta sa ridicata si toxicitatea redusa, dar poate fi recomandata cu egal folos la orice varsta, in infectiile respiratorii insotite de tuse. Este recomandata numai celor ce nu suporta mierea.

Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau pana la 1 saptamana la frigider.

BAUTURI DEPURATIVE, DIURETICE

  • Cemi

200 ml suc de ceapa, 100 g miere, preferabil din flora montana.

Aproximativ 500 g ceapa proaspata, preferabil rosie, se curata, se spala bine si se trece prin storcator. Sucul obtinut se pune intr-o sticla, se adauga mierea si se agita bine pana la completa omogenizare.

Se beau cate 50 ml la fiecare masa principala; in total 150 ml pe zi.

Preparatul are o actiune puternica decongestiva, suprimand congestiile pelvine, meningeale sau mamare, premenstruale sau de alta natura. Datorita faptului ca are o actiune foarte puternica de reglare a circulatiei periferice, este indicat la persoanele care au varice, mai ales la membrele inferioare. De asemenea, are o actiune tonifianta asupra sistemului nervos si endocrin, scazand pofta de mancare exagerata, actionand asupra depunerilor de grasime si apa din tesuturi. Prin actiunea tonifianta cardiaca, circulatorie si diuretica are un efect prompt, deosebit, in eliminarea edemelor (apa in tesuturi) de orice natura, precum si in paniculoza (celulita). O cura dureaza 3-4 luni, cu o pauza de 1 luna. Se poate repeta cat timp este nevoie. In general, efectele endocrine si circulatorii se observa in 3-4 zile.

Indicatii si contraindicatii: bautura se recomanda in astenii nervoase, neinsotite de obezitate, in toate tulburarile cardiovasculare (in special varice), in congestii pelvine (dureri de ovare), mamare (dureri de sani), meningeale (dureri de cap). In plus, aceasta bautura sporeste rezistenta organismului la infectii, in special la cele respiratorii (gripe, viroze, bronsite).

Bautura este contraindicata persoanelor care au intoleranta la ingrediente, celor cu diabet, precum si celor care sufera de boli acute de stomac (gastrite hiperacide, ulcer gastric sau duodenal) si obezitate.

Preparatul este cu atat mai actic, cu cat este mai proaspat. Se poate prepara o data cantitatea necesara pentru o zi sau pentru o saptamana cel mult, pastrandu-se numai la frigider. Tinut la temperatura camerei, isi pierde proprietatile terapeutice in decurs de 1-2 ore.

BAUTURI EXCITANTE

  • Micola

1 lingurita cafea solubila (nes), 1 lingurita lapte praf, 1 lingurita miere, 100-200 ml apa.

Toate ingredientele se pun intr-un vas si se amesteca bine pana la omogenizare, dupa care se adauga 2-3 picaturi de apa pentru a se obtine o pasta consistenta (la fel ca la prepararea nescafe-ului). Se adauga apa plata sau minerala, amestecand continuu. Se lasa pana cand se aduna o spuma groasa la suprafata si lingurita iese curata (1-2 minute). Se consuma in inghitituri mici.

Acest preparat are o actiune tonica, stimulenta asupra sistemului nervos, sistemului muscular si endocrin. Efectul se instaleaza in 5-15 minute si dureaza aproximativ 4 ore. La actiunea tonifianta a cafelei care se simte rapid, se adauga cea fortifianta a mierii care se simte dupa 30-60 de minute, tocmai in perioada in care apar fenomenele secundare toxice ale cafelei, pe care le suprima.

La aceasta se mai adauga si actiunea hranitoare a laptelui.

Indicatii si contraindicatii: aceasta bautura este indicata tuturor persoanelor sanatoase sau bolnave, cu exceptia celor cu diabet zaharat, cu obezitate. De asemenea, nu trebuie consumata cu cel putin 4 ore inainte de culcare, precum si de catre copii si tineri pana la 18 ani.

Se consuma o ceasca la 4 ore, fara a depasi 2-3 cesti pe zi. Este foarte indicat indeosebi in situatii de suprasolicitare, pentru a pregati organismul la eforturile intelectuale si fizice, fara sa aiba niciun efect de doping.

Aceasta bautura a fost testata pe 100 de bolnavi si s-a constatat ca nu creste in mod sensibil tensiunea arteriala, colesterolul, grasimile si zaharul din sange. De asemenea, nu apar nici fenomene de palpitatie, nervozitate, agitatie, dureri de inima, produse in mod obisnuit de cafea.

Aceasta bautura se pastreaza in frigider timp de 2-3 zile sau 1-2 zile la temperatura camerei, fara a-si pierde calitatile medicinale si gustative.

  • Mico

1 lingurita cafea solubila (nes), 1 lingurita miere, 100-200 ml apa.

Aceasta bautura are actiune similara cu bautura micola, dar este lipsita de efectul pozitiv, ca si cel negativ, al laptelui (contraindicat in colibaciloza, colite etc.).

Indicatii si contraindicatii: aceasta bautura este indicata tuturor persoanelor sanatoase sau bolnave, cu exceptia celor cu diabet zaharat, cu obezitate. De asemenea, nu trebuie consumata cu cel putin 4 ore inainte de culcare, precum si de catre copii si tineri pana la 18 ani.

Se consuma o ceasca la 4 ore, fara a depasi 2-3 cesti pe zi. Este foarte indicat indeosebi in situatii de suprasolicitare, pentru a pregati organismul la eforturile intelectuale si fizice, fara sa aiba niciun efect de doping.

Aceasta bautura a fost testata pe 100 de bolnavi si s-a constatat ca nu creste in mod sensibil tensiunea arteriala, colesterolul, grasimile si zaharul din sange. De asemenea, nu apar nici fenomene de palpitatie, nervozitate, agitatie, dureri de inima, produse in mod obisnuit de cafea.

Aceasta bautura se pastreaza in frigider timp de 2-3 zile sau 1-2 zile la temperatura camerei, fara a-si pierde calitatile medicinale si gustative.

  • Micoco

1 lingurita cafea solubila (nes), 1 lingurita miere, 1 lingurita cacao, 100-200 ml apa.

Ca si la retetele anterioare, toate ingredientele se pun intr-un vas si se amesteca bine pana la omogenizare, dupa care se adauga 2-3 picaturi de apa pentru a se obtine o pasta consistenta (la fel ca la prepararea nescafe-ului). Se adauga apa plata sau minerala, amestecand continuu. Se lasa pana cand se aduna o spuma groasa la suprafata si lingurita iese curata (1-2 minute). Se consuma in inghitituri mici.

Acest preparat are o actiune tonica, stimulenta asupra sistemului nervos, sistemului muscular si endocrin. Efectul se instaleaza in 5-15 minute si dureaza aproximativ 4 ore. La actiunea tonifianta a cafelei care se simte rapid, se adauga cea fortifianta a mierii care se simte dupa 30-60 de minute, tocmai in perioada in care apar fenomenele secundare toxice ale cafelei, pe care le suprima.

La aceasta se mai adauga si actiunea hranitoare a laptelui.

Indicatii si contraindicatii: aceasta bautura este indicata tuturor persoanelor sanatoase sau bolnave, cu exceptia celor cu diabet zaharat, cu obezitate. De asemenea, nu trebuie consumata cu cel putin 4 ore inainte de culcare, precum si de catre copii si tineri pana la 18 ani. In plus, teobromina din cacao corecteaza efectele negative pe care le are cafeaua asupra inimii.

Se consuma o ceasca la 4 ore, fara a depasi 2-3 cesti pe zi. Este foarte indicat indeosebi in situatii de suprasolicitare, pentru a pregati organismul la eforturile intelectuale si fizice, fara sa aiba niciun efect de doping.

Aceasta bautura a fost testata pe 100 de bolnavi si s-a constatat ca nu creste in mod sensibil tensiunea arteriala, colesterolul, grasimile si zaharul din sange. De asemenea, nu apar nici fenomene de palpitatie, nervozitate, agitatie, dureri de inima, produse in mod obisnuit de cafea.

Aceasta bautura se pastreaza in frigider timp de 2-3 zile sau 1-2 zile la temperatura camerei, fara a-si pierde calitatile medicinale si gustative.

BAUTURI APERITIVE

  • Minula

2 linguri miere, 1 lingurita suc de lamaie, 100-200 ml infuzie de frunze de nuc.

Se pune apa la fiert intr-un ibric de 200-250 ml; cand incepe sa clocoteasca, se ia de pe foc, se adauga 1 lingura frunze macinate de nuc, se acopera cu un capac si se lasa pana se racoreste. Se storc bine frunzele de nuc si toata zeama strecurata se pune intr-un pahar. Se adauga mierea si sucul de lamaie si se amesteca pana la omogenizare.

Se consuma in timpul meselor principale sau imediat ianintea lor, cate 100-200 ml.

Aceasta bautura are o actiune aperitiva, marind pofta de mancare, ajutand digestia si eliminarea diferitelor tulburari hepatice, colecistice (diskinezia biliara), constipatia rebela etc.

Indicatii si contraindicatii: de asemenea, este foarte indicata persoanelor suferind de insuficienta toroidiana sau ovariana. Nu poate fi luata decat cu avizul medicului de catre hipertiroidieni. Este contraindicata suferinzilor de diabet zaharat, obezitate, ateroscreloza avansata, alergie la miere sau la frunzele de nuc.

Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau maxim o saptamana la frigider, dar este de preferat sa se consume cat mai proaspata.

  • Mipela

2 linguri miere, 1 lingurita suc de lamaie, 100-150 ml infuzie de pelin.

Se pune apa la fiert intr-un ibric de 200-250 ml; cand incepe sa clocoteasca, se ia de pe foc, se adauga 1 lingura frunze macinate de pelin, se acopera cu un capac si se lasa pana se racoreste. Se storc bine frunzele de pelin si toata zeama strecurata se pune intr-un pahar. Se adauga mierea si sucul de lamaie si se amesteca pana la omogenizare.

Se consuma in timpul meselor principale sau imediat ianintea lor, cate 100-200 ml.

Indicatii si contraindicatii: de asemenea, este foarte indicata persoanelor suferind de insuficienta toroidiana sau ovariana si celor suferinzi de oboseala. Nu poate fi luata decat cu avizul medicului de catre hipertiroidieni. Este contraindicata suferinzilor de diabet zaharat, obezitate, ateroscreloza avansata, alergie la miere sau la frunzele de nuc.

Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau maxim o saptamana la frigider, dar este de preferat sa se consume cat mai proaspata.

BAUTURI RACORITOARE

  • Lami

1 lingura miere, 1 lingurita suc de lamaie, 100-200 ml apa.

Se amesteca bine mierea cu zeama de lamaie, dupa care se adauga apa plata sau minerala.

Este o bautura placuta, usor de preparat si complet netoxica, cu efect tonic, racoritor, avand o actiune de reinviorare, dupa o expunere la caldura sau dupa o oboseala, fara a fi urmata de niciun efect toxic.

Stimuleaza apetitul si ajuta la ingrasarea copiilor slabiti, dificili la mancare. Se serveste inaintea si in timpul meselor, inlocuind alte bauturi.

Indicatii si contraindicatii: este indicata tuturor copiilor si adultilor, cu exceptia diabeticilor sau celor cu gastrite hiperacide sau colite de fermentatie.

Preparatul are o actiune cu atat mai puternica, cu cat este mai proaspat. Se poate pastra 1-2 zile, la temperatura camerei sau 3-4 zile la frigider.

  • Memi

30 g miere, 150 g suc de mere proaspete.

Sucul se obtine din mere de cea mai buna calitate si cat mai proaspete, spalate, taiate potrivit si introduse in storcator. Se pune intr-un pahar si se adauga 2 linguri de miere. Se amesteca pana la omogenizare. Se poate consuma intre mese, fiind o excelenta bautura racoritoare.

Are o actiune racoritoare, tonica, radand vigoarea organismului obosit. Continutul bogat in vitamine al sucului de mere se completeaza prin actiunea componentilor mierii, refacand potentialul energetic al organismului.

Indicatii si contraindicatii: practic, nu are contraindicatii, in afara persoanelor care nu tolereaza mierea sau o au contraindicata (diabet, obezitate).

Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau pana la 1 saptamana la frigider.

  • Mimola

30 g miere, 150 ml suc de morcovi, 1 lingurita suc de lamaie.

Sucul de morcovi se obtine la fel ca sucul de mere si se adauga intr-un pahar. Se adauga 2 linguri de miere si o lingurita suc de lamaie (este de preferat sa se foloseasca lingura de lemn, plastic sau sticla deoarece metalele intra in reactie cu acizii slabi din sucurile de fructe si chiar cu mierea). Se poate consuma intre mese, fiind o excelenta bautura racoritoare.

Continutul bogat in vitamine si substante energetice confera acestui produs o actiune racoritoare, tonica si revigoranta, care se instaleaza rapid si dureaza 3-4 ore. Este foarte bogata in provitamina A, vitamina C si cele din complexul B.

Indicatii si contraindicatii: este foarte indicata elevilor si in general tuturor celor supusi la eforturi intelectuale. La fel celor batrani, suferind de astenie sau covalescenti. De asemenea, este indicata suferinzilor de boli gastrointestinale (diaree etc,), fiind contraindicata numai celor ce nu suporta mierea.

Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau pana la 1 saptamana la frigider.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

 

You may also like...