15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

10 idei interesante pentru a decora o bucatarie mica

Bucataria este locul unde gospodinele isi petrec foarte mult timp, iar cum majoritatea familiilor sunt nevoite sa aleaga apartamente tot mai mici, evident si bucataria va fi la fel de mica. De aceea, in astfel de cazuri o organizare eficienta este absolut necesara.

Exista o multitudine de idei pentru decorarea spatiilor mici daca vrei sa creezi impresia de spatiu larg si luminos, iar primul lucru de care trebuie sa tii cont la amenajarea unei bucatarii este utilizarea eficienta a spatiului pentru a avea suficiente spatii de depozitare, dar si spatiu pentru a te misca. Abia apoi, dupa ce te-ai decis in privinta structurii bucatariei, poti sa incepi sa te gandesti la culori, materiale si alte idei creative de amenajare.

Iata mai jos cateva exemple de bucatarii care sa te inspire in decorarea unei bucatarii de mici dimensiuni:

  1. Intotdeauna conteaza culoarea pe care o alegi la mobila pentru bucatarie. O bucatarie micuta este pusa mult mai bine in valoare de culorile deschise, pale, care dau senzatia de lumina si spatiu. Mobilierul deschis la culoare contrasteaza foarte frumos cu o podea in nuante inchise, iar daca iti plac culorile aprinse, poti opta pentru cateva accesorii de bucatarie in nuantele tale preferate.

bucatarii in nuante pale2. Alege scaune si masa pliante deoarece ocupa putin spatiu si pot fi extinse doar atunci cand este necesar. Este bine ca scaunele sa fie cat mai simple si fara brate. Insa, masa si scaunele nu trebuie reduse la minim. Poti opta pentru o masa suspendata in perete, care se poate rabata, sau pentru o planseta inclusa in blatul bucatariei, pe care sa-l folosesti doar cand ai nevoie.

bucatarii cu mese si scaune pliabile

3. Un spatiu mic nu trebuie sa fie o scuza pentru a nu avea un design frumos in bucatarie. Pune cat mai multe dulapuri si rafturi pentru a crea spatiu de depozitare in bucataria ta mica.

Daca ai un spatiu gol prin bucatarie, ocupa-l cu rafturi pentru depozitare. Instaleaza chiuvete de bucatarie mai mari, deoarece acestea sunt mai practice atunci cand vine vorba de curatarea oalelor si a tigailor.

bucatarie mica cu multe spatii de depozitare

4. Culorile calde (mai ales alb) sunt cele mai bune pentru o bucatarie de mici dimensiuni. Atat mobilierul alb, cat si electrocasnicele albe vor da bucatariei tale un aer proaspat si senzatia de spatiu. De asemenea, poti adauga un strop de culoare alegand un covor colorat cum este cel din imaginea de mai jos:

bucatarii albe cu o nota colorata

5. Culorile contribuie semnificativ la crearea impresiei de spatiu mare si aerisit. Asadar, zugraveste tavanul in alb deoarece albul ajuta la amplificarea spatiului si da senzatia ca incaperea este mai mare si utilizeaza o iluminare corecta pentru aceste spatii mici, ca de exemplu, poti decora cu becuri deasupra chiuvetei si a dulapurilor, mai ales daca ai mobilier negru.

bucatarie in alb-negru

6. Uneori este destul de dificil sa creezi un design modern si amuzant intr-o bucatarie foarte mica, dar daca iti folosesti imaginatia, vei avea posibilitatea sa utilizezi modele in designul camerei si pe tapet. O idee buna este de a avea un zid ca o tabla de scris, ca in imaginea de mai jos:

bucatarie cu tabla de scris

7. Este foarte bine daca iti achizitionezi electrocasnice cu suprafete metalizate intrucat acestea reflecta lumina si astfel contribuie la efectul optic de marire a bucatariei. Nu uita ca electrocasnicele incorporabile vor ocupa mai putin spatiu decat cele neincorporabile. De asemenea, plantele sunt o modalitate foarte buna de a improspata orice bucatarie.

bucatarie cu elecrtocasnice din inox

8. Chiar daca bucatarie este mica si lipsita de viata, o poti transforma intr-una moderna si frumoasa. Ca de exemplu, adauga un tapet colorat pe peretele de deasupra chiuvetei, pune o banca cu pernute pufoase si colorate si, de asemenea, un citat de inspiratie pe un perete, exact ca in imaginea de mai jos:

bucatarie cu tapet colorat

9. Uneori, dulapurile nu sunt suficiente pentru toate lucrurile pe care vrei sa le depozitezi in mica ta bucatarie, asa ca de ce sa nu iti creezi singur niste rafturi mari pe tot peretele si o scara pentru a ajunge cu usurinta la toate lucrurile de care ai nevoie. De asemenea, nu exclude culorile tari sau inchise. Daca mobila de bucatarie dintr-o singura culoare a inceput sa ti se para plictisitoare, ai putea opta pentru un design mai colorat. Pentru spatiile mici, liniile orizontale sunt preferabile celor verticale, asa ca variatia culorilor e bine sa se faca pe orizontala. Vezi in imaginea de mai jos un exemplu reusit:

rafturi mari pe tot peretele si o scara
rafturi mari pe tot peretele si o scara

10. Pentru mobila de bucatarie, foloseste elemente din sticla sau din plastic transparent pentru a mari vizual spatiul. Zonele transparente permit privirii sa alunece dincolo de obiecte si ofera bucatariei un aspect aerisit.

Amenajarea unei bucatarii mici nu trebuie sa fie neaparat o bataie de cap pentru gospodine. Intr-adevar, avantajele sunt costurile reduse, dar si faptul ca, in cele din urma, vei avea o bucatarie functionala si organizata, in care nu iti va fi greu sa gasesti lucurile de care ai nevoie.

Sursa: roomdecorideas.eu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole